ПОРАДИ

ЩОДО ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ

«Бути потрібним, уміти працювати і пишатися своєю працеюце одна з важливих складових частин людського щастя, сенсу буття»

(М. Коцюбинський)

ДОРОГІ ДРУЗІ!

Вам потрібно прийняти для себе важливе рішення – ким стати у світі ПРОФІ, яке місце посісти у житті. Адже, світ професій безмежний, тож недооцінити значення вибору майбутнього фаху не можна.

Кажуть, шо вибір професії – це друге народження людини. Якщо людина не помилилася у виборі професії на початку життєвого шляху, то в майбутньому її чекатиме улюблена робота, яка надасть як духовне, так і матеріальне задоволення.

ФОРМУЛА ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ

Правильний та обґрунтований вибір професії передбачає врахування інтересів, нахилів і здібностей вибираючого, а також потреби в кадрах. Умови правильного вибору професії можна сформулювати так:

  • «хочу» бажання, інтереси, нахили особистості;
  • «можу»знання, здібності, психологічні особливості, стан здоров'я;
  • «потрібно» – потреби ринку праці в кадрах.

         До змісту «хочу» входять інтереси і нахили, які часто визначають вибір професії. Інтерес – це прагнення до пізнання. Вибрати професію за інтересом – означає вибрати те, шо подобається, приваблює. Нахил – це прагнення займатися якоюсь певною діяльністю.

До змісту «можу» входять здібності, індивідуально-психологічні особливості, стан здоров'я. Кожен хто вибирає професію, повинен з'ясувати, чи відповідає стан його здоров'я вимогам професії. Тому, щоб уникнути розчарування, слід заздалегідь проконсультуватися з лікарем.

         Здібності – це індивідуально-психологічні особливості професійної діяльності, легкість оволодіння нею, творчі можливості людини. Основними з них є: мислення, пам'ять, увага, темперамент, характер.

         До змісту «потрібно» відносять потреби ринку праці у тих чи інших кадрах.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

         Уміння зіставляти ці складові є важливою передумовою
успішного вибору професії

КРОКИ ВИБОРУ ПРОФЕСІЙ

Крок 1.

Вивчити якомога більше професій, визначити, які з них актуальні на ринку прані.

Крок 2.

Вибрати найбільш привабливу професію і детально її вивчити.

Крок 3.

Вивчити свої можливості, індивідуально-психологічні особливості (інтереси, нахили, здібності, темперамент, риси характеру, особливості пізнавальних процесів).

Крок 4.

Зробити висновок, вимоги якої професії найбільш відповідають рівню розвитку в даний момент індивідуально-психологічним якостям.

Крок 5.

Постаратися зробити «пробу сил» у вибраній професії або у схожій з нею (співставити свої сильні якості і можливості з вимогами професії) і якщо вони співпадають, то професія вибрана правильно.

Крок 6.

Якщо можливості не співпадають з вимогами професії слід подумати про запасний варіант.

Треба любити те, шо робиш, і йти вперед крок за кроком!