«Зима іде, свята веде» – так кажуть у народі. І дійсно, ця пора року багата на веселі та яскраві свята. Саме під час виховного заходу учні Чернівецького професійного машинобудівного ліцею мали змогу здійснити мандрівку до вже знайомих і водночас незнайомих свят, які наш народ традиційно відзначає зимою. Свою мандрівку розпочали з Дня святого Андрія Первозванного. Це свято найбільше відоме дівчатам та юнакам. Адже в ніч з 12 на 13 грудня дівчата ворожили.

Наступним величним святом є Миколая. Хто не знає Миколая? Всі безперечно знають про нього. Хто ж не знає дідуся з сивою бородою, який в ніч на 19 грудня приносить подарунки. Миколай є покровителем усіх знедолених, бідних, заступник і опікун мандрівників і мореплавців.

Новий рік! Це свято з давніх часів вважається найбільш довгоочікуваним, найулюбленішим, його з нетерпінням і надією на чудо чекають всі.

Після Нового року починається цикл свят, пов’язаних з кінцем старого року та початком нового. Це 7 січня – Різдво, 13 – преподобної Меланії, 14 – старий і Новий рік (Новий рік за старим стилем) або Василія і 19 січня – Водохреща.

Учні вокального гуртка влаштували для всіх справжнє передноворічне диво – зі сцени звучали  запальні новорічні пісні, а учні гуртка художнього слова запропонували подивитись сучасну варіацію уривку п’єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка» та послухати гумореску.

Зимові свята дуже цікаві. В них багато обрядів, які нам потрібно передати наступному поколінню.